YAZAR KOÇLUĞU

ÇALIŞMA KOŞULLARI

Tanım

Yazar Koçluğu hizmetiyle; yazmak istediğiniz kitabın, profesyonel danışman eşliğinde, basıma hazır hâle getirilmesi sağlanır. Bu hizmete, eğitim, danışmanlık, canlı değerlendirme, geliştirici editörlük, redaksiyon ve son okuma dahildir.

Çalışma koşullarında taraflardan “Kemal Oruç” ve “Yazar”; Kemal Oruç’tan “Danışman” olarak bahsedilecektir.

 

Süreç

1.  Bu çalışma bire bir gerçekleştirilir.

2. Çalışma 16 hafta sürer. (Anlaşmaya göre, bu süre baştan farklı şekilde belirlenirse, bu çalışma koşullarındaki tüm çalışma sürecinde başta ortak belirlenen süre esas alınır.) 16 haftalık süreçte; haftada 1 gün, her biri 2 saat süren 16 online ya da yüz yüze buluşma gerçekleştirilir. Her oturum, 10 dakikalık 1 molayla birlikte, 2 saat sürer. 

3. Çalışmalar Zoom uygulaması kullanılarak online (canlı/uygulamalı) gerçekleştirilir. Zoom katılım bilgileri, kayıt gerçekleştikten sonra, katılımcının kayıt formunda belirttiği e-posta adresine gönderilir. Katılımcı, ücretsiz Zoom uygulamasını indirip bilgisayarına, tabletine ya da cep telefonuna kurarak, gönderilen bilgilerle, çalışma saatinde uygulamaya giriş yapar. Her oturumda aynı giriş bilgileri kullanılır.

 

Kayıt, Katılım ve Devamlılık

4. Çalışma öykü, roman, novella, anı, deneme, oyun, senaryo ya da çocuk kitabı alanlarını kapsar.

5. Çalışmalar, Yazar’ın başvurusu, Kemal Oruç tarafından kabul edilmesi, ödemenin yapılması ve çalışma koşullarının onaylanıp “Yazar Koçluğu Kayıt Formu”nun doldurulmasıyla, birlikte belirlenen gün ve saatte başlar.

6. Başladıktan sonra; çalışmalar belirlenen gün ve saatlerde yapılır. Yazar ve Danışman çalışmaya zamanında katılır.

7. Yazar, bilgisayarın/tabletin/telefonun şarjına ve internetin çekip çekmediğine dikkat etmelidir. Modeme yakın oturmak daha nitelikli katılım sağlar. Ayrıca elektriğin ya da internetin gitme olasılığına karşı (örneğin cep telefonunu yakınında bulundurmak gibi) önlem alması gerekir. Düzenli katılımdan katılımcı sorumludur.

8. Yazar ve Danışman sosyal ve fiziki koşullarını düzenlemeli/oluşturmalı; sosyal ve fiziki koşullar çalışmaya katılımı ya da üretimi engellememelidir. Çalışmaya zamanında katılımdan ve üretimden kişiler sorumludur.

9. Danışman’ın ve Yazar’ın, en geç bir gün önceden haber vermek üzere, toplam 2’şer erteleme hakkı vardır. Bu erteleme hakkı zor ve zorunlu koşullar için vardır ve keyfi kullanılmaması önemlidir. Ertelenen çalışma aynı hafta içinde ortak karar verilen gün ve saatte yapılır ya da ertelenen çalışmanın olduğu 1 hafta es geçilir. Erteleme sürecinde herhangi bir çalışma yapılmaz. Ertelenen çalışma bir sonraki çalışmada kaldığı yerden devam eder.

10. Zorunlu durumlarda, Yazar online çalışmaya katılamasa da yazdığı metni Danışman’a gönderir ve Danışman, çalışma saatinde, metin üzerinde yazılı olarak çalışır ve Yazar’a yazılı rapor sunar. Bu şekilde çalışma gerçekleştirilir.

11. Erteleme hakkı dolduğunda; çalışmalar, olağanüstü koşullar dışında, hiçbir şekilde ertelenmez.

12. Erteleme hakkı dışında; Yazar’ın herhangi bir sebeple çalışmaya katılamaması ya da romanının ilgili bölümünü yazmaması durumunda telafi çalışması yapılmaz. Çalışma yapılmış sayılır. Danışman o haftaki editörlük çalışmasına, bundan önce yazılanlar üzerinden devam eder. Yazar bir sonraki hafta iki haftalık çalışmasını tamamlamış olarak çalışmaya katılır.

13. Erteleme hakkı dışında; Danışman’ın herhangi bir sebeple çalışmaya katılamaması durumunda telafi çalışması yapılır ve sürece ek olarak ücretsiz 1 hafta çalışma eklenir.

14. Çalışma süreci anlaşılan süre içinde geçerlidir. Bu süreç başka bir zamana ertelenemez. Normal şartlarda ardışık 16 haftada; tüm ertelemeler 1 hafta es geçilerek yapılırsa en fazla 20 haftada tüm süreç sonlandırılır.

15. 16 haftalık süreçte, tanıtım sayfasında ilan edilen/ilk çalışmada Yazar’la paylaşılan program uygulanır. Danışman, Yazar’ın gelişimine göre çalışma programında kısmen değişiklik yapabilir.

16. Online çalışmalar Zoom uygulaması üzerinden canlı ve uygulamalı gerçekleştirilir. Danışman, çalışma sürecini iyileştirmek için, geçici ya da kalıcı uygulama değişikliği yapabilir.

 

Ödeme

17. Ödemeler Kemal Oruç’un “193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesi uygulamasına ilişkin istisna belgesi”ne bağlı olan IBAN’a (TR47 0006 4000 0011 0083 4356 53) EFT / havale ile ödenir.

18. EFT ve havale ile atölye ücretinin tamamı tek seferde ödenir.

19. Ödeme işlemi “193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesi uygulamasına ilişkin istisna belgesi”ne bağlı olan IBAN’a (TR47 0006 4000 0011 0083 4356 53) gönderildiği için vergi otomatik ödenir. Bu işlemin faturası kesilemez.

20. Çalışma başladıktan sonra; Katılımcı çalışmayı yarıda bıraksa bile, 16 haftalık çalışma ücretinin tamamını ödemekle yükümlüdür.

21. Aşağıdaki 3 madde dışında herhangi bir sebeple ücret iadesi yapılmaz:

    21.1. Katılımcı, kayıt gerçekleştikten sonra, 7 gün içinde ücret iadesi talep ederse,     

    en geç 7 gün içinde, %15 stopaj kesintisi hariç, Katılımcı’ya iade edilir.

    21.2. Belirlenen tarihten 2 hafta sonraya kadar, Kemal Oruç tarafındaki koşullar     

    nedeniyle çalışma başlamazsa, en geç 2 iş günü içinde, ödediği tüm ücret

    Katılımcı’ya iade edilir.

    21.3. Çalışma başladıktan sonra, Kemal Oruç tarafındaki koşullar nedeniyle,

    çalışma yarıda kalırsa, kalan sürecin ücreti, %15 stopaj kesintisi dahil, Katılımcı’ya

    iade edilir.

22. Ödenen toplam ücret 1 eser üzerinde 16 haftalık çalışma bedelidir. İlgili 1 eser dışında, herhangi başka bir eser üzerinde çalışma yapılmaz. 16 hafta tamamlandıktan sonra, bu çalışma sonunda ortaya çıkan kitabın editörlüğü ve yayın danışmanlığı hariç, yapılacak her türlü editörlük, danışmanlık, eser değerlendirme vb. hizmetler ayrıca ücretlendirilir.

23. Çalışmanın 16 haftayı aşması durumunda; eklenen her çalışma için, güncel ücret üzerinden ücretlendirme yapılır. Kaç çalışma ekleneceğine karşılıklı karar verilir.

24. Yazar’ın hızlı yazıp romanı erken bitirmesi durumunda başka bir eser üzerinde çalışmaya devam edilmez. Yazılı eser sürekli geliştirilir.

 

Çalışma Süreci

25. Çalışma süreci ve konuları ilk iki çalışmada belirlenir. Yazar’ın gelişimine ya da çalışmanın başında yapılacak olan karşılıklı anlaşmaya göre; Danışman 16 haftalık çalışma sürecinde kısmen değişiklik yapabilir.

26. Çalışma süreci şu şekilde ilerler:

  • İlk 2 haftada çalışma süreci belirlenir ve yazılması planlanan eserin taslağı oluşturulur.

  • Sonraki 12 hafta tasarlama, yazma, canlı değerlendirme ve geliştirme çalışmaları yapılır. Bu süreçte Yazar, her hafta, belirlenen yazılı çalışmayı yapıp bir sonraki çalışmadan en geç 1 gün önce Danışman’ın bilgi@kemaloruc.com.tr e-posta adresine gönderir. Danışman çalışmanın ilk bölümünde, yazılan metinle ilgili, Yazar’a canlı değerlendirme yapar. Çalışmanın ikinci bölümünde, yazılacak yeni metnin tasarımı yapılır.

  • Danışman her çalışmadan sonra çalışma raporunu ve o gün çalışılan dosyayı Yazar’a WhatsApp üzerinden ve e-posta ile gönderir.

  • Son 2 hafta Danışman bitmiş eserin geliştirici editörlüğünü yapar ve 16. çalışmada yayımlanmaya hazır hâldeki metni Yazar’a teslim eder.

  • Danışman yayınevi anlaşması ve basım sürecinde Yazar’a danışmanlık yapar.

27. Yazar çalışmasını süreye yaymak zorundadır. Hızlı, niteliksiz, ilgisiz yazılmış bölümlerin Danışman tarafından yeniden yazılması istenirse Yazar bu bölümleri zamana yayarak yeniden yazmak zorundadır. Bu durumda zaman kaybı Yazar’ın sorumluluğunda olacaktır.

 

Katılım Belgesi ve Editörlük Onay Belgesi

28. Çalışma sonunda; katılım belgesi ve editörlük onay belgesi, ücretin tamamı ödendiğinde ve eser tamamlandığında katılımcıya gönderilir.

 

Sorumluluklar

29. Eseri yazmak Yazar’ın sorumluluğundadır. Danışman, Yazar’ı yazacağı bölümler konusunda yönlendirir ve Yazar’ın yazmış olduğu metin üzerinde çalışmasını yapar. Danışman yazarlık yapmaz, eseri yazmaya devam etmez. Yazar’ın onayı olmadan eserde kalıcı değişiklik yapmaz. Eserin daha iyi olması için önerilerde bulunur ve yazılı eser üzerinde düzeltme/geliştirme yapar.

30. Eserin ilgilendiği alanla ilgili her türlü araştırmayı yapmak öncelikle Yazar’ın sorumluluğudur. Danışman eser üzerindeki edebi çalışmasını sağlıklı yapabilmek için alanla ilgili gerektiği kadar araştırma yapar. Yazar alanla ilgili yeterli donanıma sahip olmalı ve ihtiyaç duyduğu durumda Danışman’ı bilgilendirmelidir.

31. Çalışma dosyaları katılımcının “Yazar Koçluğu Kayıt Formu”nda belirttiği e-posta adresine gönderilir. E-posta adresinin doğruluğundan, e-posta kutusunun dolup dolmadığından ve e-posta adresinin aktif olup olmamasından katılımcı sorumludur.

32. Çalışma içeriği telife tabidir ve çalışma sürecinde Yazar’ın ve Danışman’ın kişisel hakları korunur. Bu nedenle çalışmaların görüntü ve ses kaydı alınmamaktadır. Katılımcı çalışmanın herhangi bir zamanında kayıt talep edemez.

33. Çalışmaların videosu, eğitmenin çalışma notları ve katılımcıların fotoğrafları izin alınmadan kamuoyuna açık alanlarda paylaşılamaz.

34. Eser, Yazar’ın izni olmadan, hiçbir şekilde üçüncü kişi ya da kurumlarla paylaşılmaz.

35. Çalışma 16 haftalık süreci kapsar. Bu süreçte Yazar’ın yazacağı yeni eserin değerlendirme ve geliştirme çalışmaları yapılır.

36. Herhangi bir şekilde çalışma sonlandırıldığında, Danışman eser üzerinde çalışmaya devam etmek zorunda değildir.

37. Yazar’ın verdiği kimlik ve iletişim bilgileri üçüncü kişi ya da kurumlarla paylaşılmaz. İletişim bilgileri Kemal Oruç ve Yazar arasındaki iletişimi sağlamak için kullanılır. Kemal Oruç katılımcıya, verdiği iletişim bilgileri üzerinden, atölye sürecinde ve atölye sonrasında, bilgilendirme yapabilir.

38. Yazar www.kemaloruc.com.tr adresinde bulunan “Yazar Koçluğu Kayıt Formu”nu doldurarak ya da çalışma koşullarıyla birlikte verilen fiziki “Yazar Koçluğu Kayıt Formu”nu doldurup imzalayarak çalışma koşullarını onaylar.

39. Çalışma koşulları her yeni yazarla çalışırken güncellenebilir. Yazar onayladığı çalışma koşullarından sorumludur. Yazar www.kemaloruc.com.tr adresinde “Yazar Koçluğu Kayıt Formu”nu doldurduğunda çalışma koşullarının bir kopyası kayıt formunda belirttiği e-posta adresine gönderilir. Fiziki “Yazar Koçluğu Kayıt Formu”nu doldurup imzaladığında ise, her sayfası imzalı bir kopyası Yazar’a verilir.

40. Geliştirici editörlüğü Kemal Oruç tarafından yapılan kitapta “Editör: Kemal Oruç” yazmak zorundadır. Yazar yayınevini bu konuda bilgilendirmek ve bunun takibini yapmakla yükümlüdür.

41. Bitmiş, basıma hazır hâle getirilmiş olan dosyanın üzerinde Danışman’ın onayı alınmadan yapılacak olan her türlü değişikliğin sorumluluğu Yazar’a aittir.

42. Kemal Oruç, çalışma sürecinde ve çalışma koşullarında değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

43. Çalışma koşulları 43 maddeden oluşur. Bu koşullar Kemal Oruç ve Yazar arasındaki ilişkiyi belirler. Yazar www.kemaloruc.com.tr adresinde “Yazar Koçluğu Kayıt Formu”nu doldurarak ya da fiziki formu doldurup imzalayarak bu çalışma koşulların tamamını okuduğunu, içindeki tüm maddeleri kabul ettiğini ve verdiği tüm bilgilerin doğru olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.